Банкова сметка

РИОСВ-Перник

IBAN:BG09SOMB91303142606001

BIC: SOMBBGSF

Общинска банка АД,

ФЦ-Перник

Или плащане на ПОС терминал

в деловодството на инспекцията с:

-Национална дебитна карта Visa

Electron, V Pay и Maestro;

-Национални кредитни карти

Eurocard/Mastercard(EC/MC) и Visa;

-Карти Борика - Банксервиз;


Начална страница

Добре дошли в сайта на РИОСВ-Перник

Отбелязване на Международен ден на биологичното разнообразие - 22 Май 2019 г.

По повод Международният ден на биоразнообразието 22 Май, с експерти от РИОСВ Перник гостувахме на ДГ №5 "Вела Пеева", кв. Тева и ДГ №11 "Знаме на мира", кв. Изток, където с помощта на малчуганите засадихме цветни лехи, храсти и лехи с подправки! Тази година темата на кампанията е "Нашето биологично разнообразие, нашата храна, нашето здраве". С малките любознайковци коментирахме значението на биологичното разнообразие, на устойчивите системи и ролята им в запазване на нашето здраве и значението им за здравословното ни хранене!

 

Последна промяна (Четвъртък, 23 Май 2019 12:06)

 

22 май - Международен ден на биологичното разнообразие

Международният ден на биологичното разнообразие– 22 май е иницииран и обявен с цел подобряване на информираността за проблемите на биологичното разнообразие на Земята. През тази година темата на екологичния празник е „Нашето биологично разнообразие, нашата храна, нашето здраве“. Честванията на 22 май ще се фокусират върху биологичното разнообразие, като основа за нашата храна и здраве, и ключов катализатор за трансформирането на хранителните системи и подобряването на човешкото здраве. Темата има за цел да привлече знания и да осведоми, че храненето, системите на хранене и здравето зависят от биологичното разнообразие и здравите екосистеми.

Секретариатът на Конвенцията за БР предоставя на шестте езика на ООН  информационни материали, логото, ключови послания, мероприятия по отбелязване на деня в различните държави-членки на Конвенцията на адрес: www.cbd.int/idb/2019.

През месец май отбелязваме още Световния ден на климата- 15 май и Световния ден на пчелите- 20 май.

 

 

Спасяване на малко мече в с. Кладница

Четиримесечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито снощи около 20,00 часа в частен двор на необитаема къща в село Кладница, община Перник. Местни жители подали сигнал към директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, който заедно с горски служители от териториалното поделение на предприятието реагират веднага.

Мечето, намерило подслон в двора на къщата, се покатерва на оградата, а от там и на близкия бор на височина от около 15 метра. Горските служители сигнализират РИОСВ Перник, в чийто териториален обхват попада с. Кладница, като експерти веднага пристигат на място. Уведомени са също неправителствените организации "Четири лапи" и "Зелени Балкани" за евентуалното транспортиране на животното до тяхна база. Предприети са всички предохранителни мерки по спасяването на мечето, като се осигурява периметър, за да не се стресира то.

След падането на нощта хората са изтеглени, а термокамерите за наблюдение заснемат как около час и половина след полунощ мечето слиза от дървото и поема към гората. Служители на "ДЛС Витошко-Студена" и в момента дежурят на място, за да проследят дали ще има повторно явяване на мечето.

Експерти от РИОСВ Перник са в готовност да реагират при сигнал.

Кафявата мечка, която се среща в България е защитен вид, включен в Червената книга. Макар и едро, тя е едно от най-плахите диви животни и избягва срещите с човека. Обикновено мечката усеща присъствието му отдалеч и се оттегля.

 

Последна промяна (Вторник, 21 Май 2019 10:55)

 

ПУНКТОВЕ ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА ОХЛЮВИ

РИОСВ-Перник напомня на всички желаещи да събират охлюви от видовете лозов охлюв и градински охлюв, с цел търговия и изнасяне през граница,  че са длъжни да оборудват пунктове за изкупуване на охлювите, съгласно изискванията на Заповед № РД-361 от 9 април 2004 г. на Министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 38/2004 г), Крайният срок за подаване на Уведомления е 30.04.2019 г. Периодът за събиране от природата и изкупуване на живи охлюви е от 10 май до 30 юни 2019 г. включително.

Събраните екземпляри трябва да са с размери над 28 мм диаметър на черупките. Отговорниците на изкупвателните пунктове са длъжни да осигурят хладни помещения за съхраняването им, подходящ амбалаж, както и калибровъчни сита за отделяне на маломерните охлюви, които трябва да се връщат незабавно в природата.

 

Резултати от конкурса!

Приключи оценяването на творбите в конкурса „Гората разказва“, обявен от РИОСВ Перник, като една от инициативите за отбелязване на Седмицата на гората!

Класираните разкази ще получат предметни награди, а всеки участник в конкурса – благодарност и удостоверение, както и възможността неговата творба да бъде публикувана на фейсбук страницата на инспекцията!

Благодарим на всички за участието!

„Пазете горите! Те са нашето бъдеще!“

Протокола с класирането можете да видите тук.

Последна промяна (Понеделник, 08 Април 2019 08:22)

 
Google translate
Спасителен център за диви животни

Насоки за действие при намиране на бедстващи животни

Списък на спасителните центрове

Червена книга на РБ 2015

 

Работно време

От понеделник до   петък                                                                                                                                                                                                                                                                                               от 9.00 ч. до 17.30 ч.

Приемно време на специализираната администрация за консултации:                                                                                                                                                                                                                 понеделник и  петък                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            от 14.00ч. до 17.00ч.

Оперативна програма
Зелен телефон

Телефон за сигнали:

076/67-02-03

Телефон за сигнали извън работно време:

0879/944676

Предприети действия при постъпване на сигнал

Телефон за корупция

076/67-38-00

Кой е на линия?
В момента има 5 посетителя в сайта